Rozgrzej się na jesień...

Gdy na zewnątrz coraz chłodniej, a jedyne o czym marzysz, to szybki powrót do domu, założenie ciepłego dresu i zawinięcie się w koc, to znak, że nadeszła jesień.
Chłodne wieczory uprzyjemnić może kubek gorącej herbaty z odpowiednimi dodatkami, które nie tylko sprawią, że herbata będzie pyszna, ale również rozgrzeją Twoje ciało.
Najlepsze przepisy na rozgrzewające herbaty znajdziecie poniżej
Herbata z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- ubiona herbata czarna
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
- łyżeczka suszonego jabłka
Całość zalej wrzątkiem i parz przez ok. 4 minuty.
Herbata z maliną, miodem i lipą
Składniki:
- łyżka kwiatu lipy
- łyżka suszonych malin
- miód
Lipę i miód zaparz przez około 10 minut. Dodaj następnie łyżeczkę miodu.
Zielona herbata z cytryną i imbirem
Składniki:
- łyżeczka zielonej herbaty
- skórka z cytryny
- plaster świeżego imbiru
Składniki zaparz pod przykryciem w 90 stopniach przez około 5 minut.
Herbata z imbirem i pomarańczą
Składniki:
- herbata czarna
- kilka plastrów imbiru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- suszona żurawina
Imbir zalać 100ml wody i zagotować przez 4 minuty. Na dnie filiżanki ułożyć żurawinę. Zaparzyć herbatę, dolać wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego.
Herbata czekoladowo-śliwkowa
Składniki:
- czarna herbata
- 4 suszone śliwki
- 2 łyżeczki powidła śliwkowego
- gorzka czekolada
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
Goździki rozdrobnić i połączyć z cynamonem, następnie zalać 100 ml wody i gotować przez 4 minuty. Zaparzyć herbatę. Śliwki pokroić i ułożyć na dnie filiżanek, dołożyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Do herbaty dolewamy napar z goździków i cynamonu, a następnie całość wlewamy do filiżanek. Na koniec ścieramy pół kostki gorzkiej czekolady i posypujemy herbatę.